top of page

HPV Aşısı ve Ücretinin İadesi Davası

HPV 9’lu aşı artık Türkiye’de de temin edilebiliyor olsa da hiçbir HPV aşısı hala ücretsiz değil ve zorunlu aşı takviminde yer almıyor. Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruma sağlayan HPV aşısı ücretsiz olmalı, çünkü cinsel sağlık herkesin hakkı!



HPV Virüsü Nedir?

HPV ya da uzun adıyla Human Papilloma Virus sinirlere yerleşen bir siğil virüsüdür. Elimizde, ayaklarımızda veya vücudumuzun herhangi bir yerinde çıkan virüsler neyse genital bölgede yer alan virüsler de aynıdır. Fakat bu virüslerin farklı tipleri vardır. Doğada yaklaşık 200'ün üzerinde çeşidi bulunur. Elde, yüzde ya da vücudun başka yerinde bulunan HPV virüsünün tipi farklıyken genital bölgede oluşan virüslerin tipi başkadır.

Kadınlarda HPV virüsü veya erkeklerde HPV virüsü diye ayırt etmeden tanımlamak gerekirse durum budur. Öte yandan sadece kadınlar açısından bakarsak HPV tiplerinden bir kısmı mukozalara yerleşerek rahim ağzında olumsuz değişikliklere neden olur. Yüksek onkojenik özellikteki bu tipler başta tip 16, tip 18, tip 31, tip 33, tip 35 ve tip 51'dir. Bir kısmı da mukozal yüzeylerde değil de cilt yüzeylerinde çıkar. Düşük onkojenik özellikte olan bu türlerin başlıcaları tip 6 ve tip 11'dir.

Erkeklerde HPV virüsü eğer siğil şeklinde vuku bulmuşsa bulaşıcı özellik taşımış olur ve yakılarak tedavi edilmelidir. Eğer siğil şekline bürünmemişse bulaştırmaz. Ancak kadınlardaki HPV virüsü rahim ağzı kanserine neden olabileceği için daha ciddiyetle ele alınmalıdır. Çeşitli kanserlerin çeşitli faktörlerle ilişkisi bulunur. Örneğin akciğer kanseriyle sigara arasındaki ilişki yaklaşık yüzde 80'dir. HPV virüsü ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişki ise yüzde 99'dur. Yani neredeyse rahim ağzı kanserinin tek nedeni HPV virüsüdür.


HPV Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü cinsel temasla bulaşır. HPV taşıyıcısı olan bir erkekle ya da kadınla cinsel ilişkiye girildiğinde virüs taşımayan kişiye de bulaşmış olur. Genellikle temasın cinsel yolla olduğunu söylesek de bazen cinsel temas dışında da bulaş söz konusu olabilir. Havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerinin ortak kullanımı veya ortak kullanım alanlarının hijyeninin sağlanmaması sonrası da bulaş gerçekleşebilir.


HPV Virüsünü Önlemenin Yolları

Erkeklerde ve kadınlarda HPV virüsünden korunmak için yapılacak ilk önlem tek eşliliktir. Bunun dışında özellikle kadınlarda henüz ilişkiye girilmeyen dönemlerde yapılması gereken HPV aşısı en etkili önlemdir. Yapılması gereken dönem ergenliğe geçmeden önceki dönem yani 9-12 yaş aralığıdır. Kadınlarda HPV virüsü varlığının araştırılması için çok basit bir işlem olan HPV testi yapılabilir. Bu işlem rahim ağzından alınan bir örnekle muayene sırasında rahatlıkla yapılabilir.


HPV Virüsü Tedavisi

Kadınlarda HPV tedavisi yarattığı lezyona göre değişir. Örneğin eğer siğil varsa bu siğili yok etmek için lokal tedaviler uygulanabilir. Rahim ağzında değişiklik varsa bu değişikliğin tipine göre farklı uygulamalar yapmak gerekebilir. Öncelikle bu değişiklikleri saptamak için Smear Testi yapılmalıdır. Riskli vakalarda kolposkopik inceleme gerekebilir. İnceleme sonucuna göre de tedavi planı yapılır.

Erkeklerde HPV tedavisi için, oluşan siğilleri ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar yapılır. Siğiller yakılarak yok edilir. Yapılan işlem virüsü insan vücudundan atmaz. Bağışıklık sistemi yüksek olduğu müddetçe siğiller nüksetmez.


HPV'den Korunmanın Yolları

HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar. Ancak yine de taşıyıcı olmaya devam ederler. Ömür boyu virüs taşımanın olumsuz hissi, sürekli siğil çıkabilme ihtimali ve estetik kaygısı, virüsü bir başkasına bulaştırma endişesi ve en önemlisi kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olma riski bu virüsle karşı karşıya gelmeme isteğinin nedenleridir.

HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı önlem amaçlı icat edilmiştir. Bu aşının yapılması için kişinin cinsel aktiviteye başlamamış olması gerekir. Bu yüzden 9-12 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılması önerilir. Gelişmiş ülkelerde zorunlu aşı takviminde olan bu aşılar 9-12 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılıyor ve koruyuculuğu %100 olarak ispatlanmıştır. 149 ülkede HPV aşısı 9-26 yaş arası kız çocuğu ve kadınlara ücretsiz olarak uygulanıyor.

İngiltere’de uzmanlar 21.yüzyılın başlarında geliştirilen HPV aşısının uygulanmaya başlanması ile birlikte Rahim ağzı kanseri görülme oranında ciddi düşüş yaşandığını saptamışlardır. Kişi 25 ya da 35 yaşında olsa dahi aşı olabilir. Kadınlarda 45 yaşına kadar aşının koruyucu etkileri görülmüştür.


HPV Virüsü ile İlgili Yargıdan Ücret İadesine Dair Emsal Karar

Rahim ağzı kanserinin farklı tiplerine karşı 9-12 yaşlarında uygulandığında %100 koruyuculuğu olan HPV Aşısının Türkiye’de bedelsiz yapılmasıyla ilgili yargıdan emsal karar çıktı.

Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruyucu olan HPV aşısının üç dozluk bedelini karşılamayan Sosyal Güvenlik Kurumuna, Mart 2022’de sonuçlanan Yağmur Varkal adına Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneğinin açtığı davada mahkeme Sosyal Güvenlik Kurumunu haksız buldu. Mahkeme, aşıyı kendi imkânlarıyla alan Varkal’a bu bedelin geri ödenmesine karar verdi. HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması açısından emsal teşkil eden bu karar öncülüğünde aşılamanın yaygın hale gelmesi ülkemiz için önem arz etmektedir.

Yağmur Varkal adına açılan davanın kazanılmasıyla birlikte, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve bedelinin SGK tarafından karşılanması talebi yeniden gündeme geliyor. Pek çok kişinin yüksek maliyetler nedeniyle erişemediği HPV aşısının ücretsiz olması için ilgili dernekler çağrılarını yineliyor.


HPV 9’lu Aşı artık Türkiye’de de Temin Edilebilir

HPV aşısıyla ilgili son dönemde yaşanan gelişmelerden biri de 9’lu aşının artık Türkiye’de temin edilebilir olması. 2023 yılının Ocak ayından itibaren HPV’nin dokuz türüne karşı koruma sağlayan Gardasil 9’lu aşı, Türkiye’de temin edilebilecek. Bu aşıyı temin etmek için bölgenizde bulunan eczanelerle iletişime geçerek Gardasil 9’lu aşının stok durumunu öğrenebilirsiniz.

HPV 9’lu aşı artık Türkiye’de de temin edilebiliyor olsa da hiçbir HPV aşısı hala ücretsiz değil ve zorunlu aşı takviminde yer almıyor. Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruma sağlayan HPV aşısı ücretsiz olmalı, çünkü cinsel sağlık herkesin hakkı!


Siz de bu aşıya ücretsiz erişim sağlamak isterseniz Türkiye’nin neresinde olursanız olun bizimle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz. Dava sürecinde yargı önünde profesyonel kadromuz tarafından en özenli ve en iyi şekilde temsil edileceğinizden emin olabilirsiniz.


Konu hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.





Comments


bottom of page